Vol hoofd

Altijd ‘aan’?!

Altijd ‘aan’ staan: het is het ‘probleem’ van dit moment. Op ons werk racen we door de dag, van inbox tot bespreking, van afspraak tot telefoongesprek. Thuis wacht een nieuwe to-do lijst. Is dit wat we van het leven willen? Dat we altijd van alles ‘moeten’? Ik pleit voor af en toe bewust ‘uit’ staan.

Altijd ‘aan’?!

De handen uit de mouwen steken. Niet lullen, maar poetsen. Een hoog arbeidsethos wordt gewaardeerd en gezien als iets om trots op te zijn. Natuurlijk, daar is helemaal niets mis mee. Maar er zit een keerzijde aan. Veel werk is fysiek minder zwaar geworden. Computers en internet hebben onder meer denkwerk gemakkelijker gemaakt. Aan de andere kant: er wordt ook meer en meer gevraagd. Niet alleen door onze werkgever, ook door onszelf.
We maken persoonlijke ontwikkelingsplannen, bedenken toekomstvisies en stippelen onze carrières uit. We horen effectief te zijn en tegelijkertijd ‘geluk’ in ons werk te vinden. We slaan soms pauzes over, want de taken moeten nog af voor het einde van de dag. Werk mee naar huis? Wie heeft dat bedacht?

En hoe zit het met de rest van ons leven, náást ons werk?

Heb jij op je vrije dag(en) en in het weekend het gevoel dat je ook van alles ‘moet’? Sta je op met een to-do lijst in je hoofd, die je de hele dag doet rennen en vliegen? Wil je altijd maar voor iedereen in je gezin en omgeving klaarstaan?

Heb je jezelf er ook wel eens op betrapt dat je – zonder je er echt bewust van te zijn – een uur lang zit te scrollen op sociale media? Of op internet van het ene in het andere artikel belandt? Of online shopt en van alles in je mandje gooit om vervolgens niets te bestellen?

Wie neemt er tegenwoordig bewust de tijd om even niets te hoeven? Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we dit alleen doen als we op vakantie zijn en ein-de-lijk dat boek openslaan dat al twee jaar op ons nachtkastje ligt… Of gewoon voor ons uitstaren en onze gedachten laten gaan.

Altijd ‘aan’ staan. Ik zeg: laten we bewust proberen af en toe ‘uit’ te staan. Niets doen geeft ruimte in je hoofd, waardoor je meer overzicht krijgt over wat je belangrijk vindt. Over wat je wilt in je werk en in je leven. Waar jij blij van wordt en dus ook je omgeving. Want je bent meer ontspannen en hebt aandacht voor de dingen van het moment. Je hebt niet altijd een plan nodig. Adem in. Adem uit. Laat los. En zie wat er gebeurt.