Een slimme meid…

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Dat heeft de generatie van na 1965 geweten. We zijn zo bezig om alle rollen te vervullen die de huidige maatschappij van ons vraagt, dat we onszelf voorbij hollen. Of ineens stilstaan, omdat we niet meer weten hoe verder en ons hoofd tolt.

Is dit nu wat we voor ogen hadden, toen we onszelf op de toekomst voorbereidden? Willen we nu zoveel of kúnnen we teveel?

De generatie vrouwen, geboren vanaf 1965, is opgegroeid met de slogan ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Dát hebben we gedaan, inclusief ikzelf. We volgden een opleiding en stortten ons op een leuke carrière. We stichtten een gezin met één of meer kinderen en kochten een huis. We vinden hobby’s, sport en een sociaal leven belangrijk. We willen een leuke moeder voor onze kinderen zijn, een relaxte partner, een lieve vriendin en dochter en iemand die financieel haar eigen broek op kan houden. Oja, me-time: dat is ook een verplichting tegenwoordig, want belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.

We zijn zo bezig om al deze rollen te vervullen, dat je bijna vergeet waar het leven om draait. Of waar jij wilt staan in het leven. Is dit nu wat we voor ogen hadden, toen we onszelf op de toekomst voorbereidden? Willen we nu zoveel of kúnnen we teveel?

In mijn werk kom ik regelmatig vrouwen tegen die er (even) niet meer uitkomen. Er gebeurt thuis of op het werk iets, waardoor het altijd maar draaiende rad spaak loopt. Zoals bij Maud, moeder van twee dochters en projectmanager bij een evenementenbureau.

“Op mijn werk weet ik prima hoe ik een project van A tot Z kan begeleiden. Maar toen we ons huis gingen verbouwen, stond alles op zijn kop. Ik wist niet meer waar ik moest beginnen met opruimen en organiseren. Er kwam thuis niets uit mijn handen behalve op Pinterest kijken en inspiratie opdoen.”

Wat werkte voor Maud, en voor meer vrouwen, is om figuurlijk uit de situatie te stappen. Er van een afstand naar te kijken. Wie wil je zijn? Wat wil je nu echt? Wat is er nodig om daar te komen?

Zoals Maud het verwoordt: “Tineke gaf me dat zetje om thuis alles eenvoudig geordend te houden en te zijn wie ik echt wil zijn.” De boel draait weer en meer ontspannen dan daarvoor.

Heb je ook het gevoel dat je vastloopt in je werk- en/of privésituatie? Laat mij met je meekijken. Met kleine stapjes kun je al heel wat bereiken en echt wat veranderen. Zo geef je jouw toekomst weer de vorm die jij wilt.

Veel succes!

Tineke