klok in hand tip 016 week 7 - kopie

4 tips voor een minder druk leven

Wil je weer grip op je taken en tijd krijgen? Doe je voordeel met deze 4 tips voor een minder druk leven. Iedereen kan het!

 1. Inzicht in je tijd

Inzicht is de eerste stap naar de juiste omgang met tijd. Waar zit jouw tijd op een dag. Houd een aantal dagen bij waar je op een dag mee bezig bent en waar je tijd blijft. Pas als je inzicht hebt in waar je tijd naartoe gaat kun je keuzes maken. Waar kun je minder tijd aan besteden en welke taken kun je delegeren of beter stroomlijnen.

2. Maak gebruik van je energiemomenten

Wanneer presteer je het beste? In de ochtend, middag of de avond. Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met het plannen van taken en projecten op jouw energiepiek. En doe de zaken die minder energie of concentratie vragen op de andere momenten van de dag.

3. ‘Nee’ zeggen mag en moet soms

We hebben vaak de neiging om ‘ja’ te zeggen tegen taken waar we eigenlijk helemaal geen tijd voor hebben. Zelfs ook als taken niet tot je takenpakket behoren.

‘Nee’ zeggen mag en moet soms. Onderbouw wel waarom je ‘nee’ zegt: leg uit dat, wanneer je ‘ja’ zegt op die ene taak, je geen tijd meer overhoudt voor die andere taak.  Overleg samen over de beste keuze.

4. Maak tijd voor onverwachte zaken

Iedereen heeft te maken met spoed en ad-hoc taken. Het hoort nu eenmaal bij sommige functies en je ertegen verzetten levert alleen maar onnodige stress op.

Probeer er liever achter te komen hoeveel tijd je gemiddeld per dag kwijt bent aan onverwachte zaken. Maak deze tijd voor onverwachte zaken na een week of twee een standaard onderdeel in je werkdag door hem te blocken in je agenda.

Ik raad mensen altijd aan om rond 16 uur hun to-do list door te lopen en te kijken of de zaken die ze ‘moesten’ doen ook gedaan zijn. Doe wat je nog moet doen. Schuif de andere taken door naar een ander moment in de week. Maak een goede prioriteitenlijst voor de volgende dag. Als je dan de volgende morgen op je werk komt, kun je direct voortvarend aan de slag.

Veel succes!

Tineke